FCI Standard N° 156 / 2011.01.19. (Nem hivatalos fordítás. Készítette: Székely István)

Származás: Nagy Britannia

Alkalmazás: juhászkutya

FCI csoportbeosztás:

 • 1-es fajtacsoport - pásztor- és juhászkutyák (kivéve a svájci pásztorkutyákat)
 • 1. szekció - juhászkutyák.
 • Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

Rövid történeti áttekintés: A hosszú- és rövid szőrű collie teljesen azonos, a szőrzet hosszúságának kivételével. A fajta valószínűleg a rómaiak által Skóciába bevitt kutyáktól származik, melyek keveredtek az ottani őshonos típusokkal. A nagyon precízek rámutathatnak azokra a nagyon finom különbségekre, melyek az egyes fajták tenyésztésre kiválasztott egyedei között tűntek fel, de a tény tény marad, miszerint a két fajta a legutóbbi időkig ugyanazoktól az egyedektől származik, és igazából osztoznak a napjainkban is általánosan megtalálható vonalakon. A hosszú szőrű collie a skót juhászember eredeti munka collie-jának valamelyest finomodott változata, melyet a munka collie-ból legalább száz éve tenyésztettek ki. Sok kutya még most is kielégítő teljesítményt nyújt a munkában, kínálva az esélyt (a képességek fennmaradására - a ford.). Az alapüzenet az, hogy minden szépsége mellett a collie munkakutya.

Általános megjelenés: A hosszúszőrű collie méltóságteljes, nagyon szép, egyetlen része sem aránytalan az egészhez képest. Mentes a nehézkességtől és nyoma sincs a durvaságnak.  Fizikai felépítése erőt és aktivitást sugároz. Az arckifejezés a legfontosabb. Figyelembe véve a relatív értékeket, az arckifejezést a koponya és az arcorri rész, a szemek mérete, alakja, színe és elhelyezkedése, a fülek korrekt tűzése és tartása, ezek tökéletes egyensúlya és kombinációja adja.

Vérmérséklet: Barátságos természetű, az idegesség és az agresszivitás minden nyoma nélkül. Nagyszerű társ, boldog, barátságos és aktív. Jól viselkedik gyerekek és más kutyák társaságában.

Fej: A fej nagy fontosságú tulajdonságait a kutya méretével arányosan kell tekinteni. Elölről, vagy oldalról nézve jól legömbölyített ékhez hasonlítható, sima körvonalakkal. Oldalai a fülektől a fekete orrhegyig fokozatosan és egyenletesen szűkülő. Oldalról nézve a koponyatető és az orrhát két párhuzamos, egyenes, egyforma hosszúságú vonalat alkot, melyeket a  stop választ el. A szemek belső sarkai között lévő felezőpont (mely a jól elhelyezett stop középpontja is) a fej hosszának egyensúlyi középpontja. A koponya mélysége a szemöldökcsonttól az állkapocs alsó részéig sohasem túlzott (túl mély).

Agykoponyai rész

 • A koponya lapos.
 • A stop enyhe, de észrevehető.

Arcorri rész

 • Az orrtükör mindig fekete
 • Arcorri rész: a jól kerekített, sima arckoponya vége legömbölyített, soha nem szögletes. Nem beesett.
 • Állkapocs, fogak: Az állkapocs erőteljes, jól formált. A fogak jó méretűek. A harapás ollós, tökéletes, szabályos és teljes. A felső fogsor szorosan zár az alsó fogsorra. A fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.
 • A pofacsontok nem kiemelkedőek.
 • A szemek nagyon fontosak, ezek adják a kutya kedves arckifejezését. Közepesen nagy (sohasem nagyon kicsi) méretűek, kissé ferdén elhelyezkedőek, mandulavágásúak, sötét barna színűek. Kivétel a blue-merle színváltozat, melynél gyakran előfordul, hogy egy, vagy mindkét szem , vagy annak egy része kék, vagy kékkel foltozott. A tekintet intelligens, élénk és éber, ha a kutya figyel.
 • A fülek kicsik, egymáshoz nem túl közel, a koponya tetején tűzöttek, nem túl oldalt elhelyezkedőek. Nyugalmi állapotban hátrafekszenek, de amint a kutya érdeklődni kezd, előre állítottak. Kb. a fül kétharmada egyenesen áll, a felső harmad természetes úton előre felé, a vízszintes sík alá törik.

Nyak: Jól izmolt, erőteljes, közepesen hosszú, szépen ívelt.

Törzs: Valamivel hosszabb, mint a marmagasság.

 • A hát feszes.
 • A lágyék enyhén emelkedő.
 • A mellkas mély, a vállak mögött eléggé széles, a bordák jól kihajlóak*.

Farok: Hosszú, legalább a csánkig érő csontozattal. Nyugalmi állapotban mélyen hordott, a farok vége enyhén visszahajló. Izgalmi állapotban lehet magasabban hordott, de soha nem a hát fölé hajló.

Végtagok

Mellső végtagok

 • A vállak lejtősek és jó szögellésűek.
 • A könyök nem fordul se kifelé, se befelé.
 • A mellső lábtövek egyenesek és jól izmoltak, mérsékelten erős, hengeres csontozattal.
 • A mancsok oválisak, vastag talppárnákkal. Az ujjak íveltek és összezártak.

Hátulsó végtagok

 • A combok jól izmoltak.
 • A térd jól hajlított.
 • A lábtő száraz és inas.
 • A csánkok mélyen illesztettek és erőteljesek.
 • A mancsok oválisak, vastag talppárnákkal. Az ujjak íveltek és összezártak, valamivel kevésbé, mint az elülső végtagokon.

Mozgás: A fajta mozgása igen karakterisztikus. Egy egészséges kutyánál a könyökök soha nem fordulnak kifelé, mégis a mellső mancsok viszonylag közel mozognak egymáshoz. A fonó**, keresztező, vagy guruló járás nem kívánatos. Hátulról nézve a hátulsó végtagok a csánktól a talajig párhuzamosan mozognak, de nem túl szűken. Oldalról nézve a mozgás akciója sima. A hátulsó végtagok erőteljesek, nagy tolóerővel. Kellően nagy lépéshossz kívánatos, mely könnyed és erőlködéstől mentes. Alapvető a mozgás abszolút épsége (egészségessége).

Szőrtakaró: A test körvonalára illő, nagyon tömött. A fedőszőr egyenes, tapintása durva, míg az aljszőrzet puha, nagyon tömött, szinte elrejti a bőrt. A sörény és a gallér igen dús. A maszk és az arc szőrzete sima és rövid. A fülek végén a szőr szintén sima és rövid, ugyanakkor a fültűzés felé egyre dúsul. A mellső végtagokon zászlók vannak, a hátulsó végtagokon a csánk fölött dús szőrzet található, míg a csánk alatti részen szintén rövid és sima a szőrzet. A farok dús szőrrel borított.

Szín: Három elismert szín létezik, a coboly-fehér, a tricolor és a blue-merle.

 • Cobolyszín: Az arany minden árnyalata, egészen a világostól az érett mahagóniig, vagy árnyékolt cobolyszín. Nem kívánatos a világos szalma vagy krémszín.
 • Tricolor: Leginkább fekete, a fejeken és a végtagokon érett cser jegyekkel . Rozsdás árnyalatok a fedőszőrzetben nem kívánatosak.
 • Blue-merle: Leginkább ezüstös kék, fekete foltokkal, vagy márványos fekete jegyekkel. Érett cser jegyek kívánatosak, de ezek hiánya nem büntetendő. Nem kívánatosak a nagy fekete foltok, a palaszürke szín vagy a rozsdás árnyalat a fedőszőrben, vagy akár az aljszőrzetben.
 • Fehér jegyek: Ezek a jegyek a felsorolt színek mindegyikében megtalálhatóak. A legelőnyösebb a gallérnál (a gallér lehet részlegesen, vagy egészen fehér). Fehér lehet a mell, a végtagok és a mancsok, illetve a farokvég. A koponyán és az arcorron lehet fehér csík.

Magasság: a marmagasság kanoknál 56-61 cm, szukáknál 51-56 cm

Hibák: Minden eltérés a fentiektől hibának tekintendő és ennek megfelelően kell értékelni. A hiba súlyosságát annak fokával és a kutya egészségére, jólétére, valamint hagyományos munkateljesítményére való hatásával megegyező arányban kell megítélni.

Kizáró hibák:

 • agresszió, túlzott félénkség
 • a testi és viselkedésbeli rendellenességeket nyilvánvalóan mutató kutyákat ki kell zárni.

Megjegyzés: a kanok két, meglévő normál heréje teljes egészében a herezacskóba lesüllyedve helyezkedjen el.

 

*Jól kihajló bordák - well sprung ribs: mikor a bordák úgy hajlanak ki a gerincoszlopból, hogy jó alakot adjanak a törzsnek. (Forrás: The Kennel Club - Glossary of Canine Terms)

**A fonó, ill. a keresztező járás megegyezik abban, hogy mindkettőnél az elülső végtagok kifelé domborodó, íves mozgást végeznek. A kölünbség a talajfogás helyében van: a fonó járásnál mindkét mancs a kutya gerince alatti egyenest érinti (ezért nevezik ezt a hibát kötéljárának is), míg a keresztező járásnál a végtagok az ellenkező irányba túl is lépik azt. (A fordító megjegyzése)