tagsagi-oltasi-1984-250.jpgMagyarország collie-nagyhatalom. Az utóbbi évtizedekben a fajta tenyésztői nagyszerű eredményeket értek el Európában és a világban. Számtalan Európa-, világgyőztes, interchampion és champion címet elért kutya került ki ezekből a tenyészetekből. Felmerülhet a kérdés, hogy a "nagyok" mellett érdemes-e új kennelt létrehozni, lehet-e az elért eredményeket megközelíteni, felülmúlni.

A szerencse pont az, hogy ezek a nagyon jó tenyészetek éppen itt, Magyarországon vannak. A tenyésztő a legkiválóbb kanokat használhatja, nem kell sok ezer kilométert utaznia ahhoz, hogy jó minőségű fedezőkant találjon.

A collie a sok kutyafajta közül az egyik legcsodálatosabb. Elegáns megjelenése, szépsége, kedvessége, becsületes hűsége, ma is ép és friss terelő ösztöne, harmonikus mozgása bárkit rabulejthet. Ezekért a tulajdonságaiért választottuk a collie-t társul már 1983-ban. Akkor került a családba az első collie, Kőakói Márk, a gyönyörű tricolor kan. Tizenhat éven keresztül élt velünk, bizonyította, hogy a fent leírt tulajdonságok igazak.

A három évtized, melyet collie-k társaságában töltöttünk, alapozta meg azt a vágyunkat, hogy kiskutyákat hívjunk életre, szerethessük őket és gyönyörködhessünk bennük születésüktől fogva.

Célunk olyan egyedek tenyésztése, melyek megfelelnek a fajtaleírásnak. Szép fejük, kedves arckifejezésük, jó testarányaik, korrekt végtagállásaik, harmonikus mozgásuk, kiegyensúlyozott idegrendszerük és gyönyörű szőrzetük avassa őket a kiállítások sztárjaivá. Legyenek hűséges és szeretett társuk gazdáiknak.

Tudjuk, ezek komoly célkítűzések. Elérésükhöz szükség lesz minden szaktudásunkra. Szerencsére nem vagyunk egyedül. Számíthatunk neves tenyésztők és szakemberek, elsősorban Harsányi Péter, Fekete Magdolna, Balázsovits Elena önzetlen segítségére. Külön köszönet Székely Melindának kutyáink odaadó gondozásáért, a kiskutyák világra jövetele érdekében végzett pótolhatatlan munkájáért.

Munkánk alapja elkötelezettségünk és szeretetünk az állatok, a kutya, és elsősorban a collie iránt.

Török Erika & Székely István